100 miliona KM za poslovni centar

Bez autora
Apr 01 2012

Načelnik Općine Bihać Albin Muslić i Ciril Zovko, vlasnik Importanne Grupe, potpisali su u Bihaću lokacijske informacije i ostale dokumente kojima je izvršena primopredaja zemljišta na lokalitetu Luke u užem centru Bihaća, a gdje uskoro počinje da se gradi poslovno-stambeni centar Importanne. Radi se o stambeno-poslovnom objektu površine 75 hiljada kvadratnih metara, koji će se graditi naredne dvije godine, a investicija iznosi preko 100 miliona KM. Kompleks će činiti podzemna garaža, neboder, šoping-centar, hotel, multipleks kino-dvorane, kuglana, te drugi brojni sadržaji. Ovakav kompleks kada se izgradi, otvorit će novih 500 radnih mjesta, te ostvarivati godišnji prihod od oko 120 miliona, od čega će sama država BiH imati koristi 20-25 miliona KM.

100 miliona KM za poslovni centarNačelnik Općine Bihać Albin Muslić i Ciril Zovko, vlasnik Importanne Grupe, potpisali su u Bihaću lokacijske informacije i ostale dokumente kojima je izvršena primopredaja zemljišta na lokalitetu Luke u užem centru Bihaća, a gdje uskoro počinje da se gradi poslovno-stambeni centar Importanne.

500 radnih mjesta

Govoreći o predstojećem projektu i investiciji u Bihaću, Zovko je kazao kako se radi o stambeno-poslovnom objektu površine 75 hiljada kvadratnih metara, koji će se graditi naredne dvije godine, a investicija iznosi preko 100 miliona KM. Kompleks će činiti podzemna garaža, neboder, šoping-centar, hotel, multipleks kino-dvorane, kuglana, te drugi brojni sadržaji. Ovakav kompleks kada se izgradi, otvorit će novih 500 radnih mjesta, te ostvarivati godišnji prihod od oko 120 miliona, od čega će sama država BiH imati koristi 20-25 miliona KM.

Partnerstvo sa Importanne Grupom načelnik Muslić je okarakterisao kao okretanje novog lista u boljoj budućnosti Bihaća.

- Ova investicija će biti vjetar u leđa saradnji i poslu koji će poboljšati uslove u našem gradu i koji će na duže staze afirmirati naš Bihać, kazao je Muslić.

U radovima od lokalnih firmi angažovana je Behić Sanny Boy d.o.o., koja upravo radi na pripremnim zemljanim radovima na lokaciji.

Sudeći prema ovim najnovijim događajima u Unsko-sanskom kantonu, posljedice recesije u Bosni i Hercegovini jenjavaju, a strani investitori ponovo iskazuju interes za velika ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta.

Moderno lječilište

Predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona Ismet Pašalić prije nekoliko dana imao je susret sa novim investitorima kojima je ovaj dio BiH interesantan za ulaganje. Shodno dogovoru sa sagovornicima zbog činjenice da je ovo prvi preliminarni susret, za Oslobođenje je bio u prilici kazati da je riječ o partnerima iz Švicarske veoma zagrijanim da na području bihaćke Gate (izvora tople ljekovite vode) grade veliko moderno lječilište i rekreacioni centar.    

Vrijednost takvih objekata dostiže nekoliko desetina miliona eura, a angažovan je značajan broj radne snage.

"Nadamo se da ćemo tokom ovogodišnjeg sajma Eko Bis o ovom projektu moći iznijeti mnogo više konkretnih informacija", najavio je Ismet Pašalić.

Nove investicije u Bihaću već je počela i mljekara Meggle. Oko dva miliona KM ulaže u nove tehnološke linije i proširenje proizvodnog asortimana, što će rezultirati i većim zapošljavanjem njihovih kooperanata, prije svega farmera u Bihaću i okolini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik